Мапа порталу

Не чекати, доки настане мир, а діяти вже зараз: посол Данії розповів про співпрацю з Миколаєвом

Данія та Миколаїв продовжують демонструвати високий рівень співпраці. Про те, які конкретно проекти допомоги Миколаївської області є пріоритетними в інтерв'ю РБК-Україна розповів посол Данії у Києві Оле Егберг Міккельсен.

Так, він нагадав передісторію і причину, через яку Данія взяла на себе патронаж. Ще в березні 2022 року Президент України Володимир Зеленський звернувся до парламенту Данії із закликом взяти на себе патронаж. За кілька тижнів після цього прем'єр-міністр цієї країни приїхала в Україну і прийняла цю пропозицію.

«І ще ваш президент додав, що Миколаїв відомий як місто корабелів. І тоді я точно зрозумів, чому була обрана Данія, адже до повномасштабного російського вторгнення ми працювали над морським проектом, який мав на меті будівництво військових кораблів на верфі в Миколаєві та одночасно модернізацію верфі, бо Україна має величезний потенціал у плані суднобудування. Поляки можуть будувати кораблі, китайці можуть, корейці можуть – а чому Україна не може, вам просто потрібні технології, вам потрібні ноу-хау та інвестиції», - каже пан посол.

Він додає, що перед війною була ідея, що Данія долучиться до такого партнерства, яке модернізує суднобудівну промисловість у Миколаєві. Президент Зеленський зацікавився цією ідеєю і, виступаючи перед парламентом Данії, закликав зробити це.

«Спочатку йшлося про гуманітарну допомогу, бо цілих вікон залишалося не так багато, бо росіяни практично щодня обстрілювали місто. Було дуже важко там перебувати. Тому ми купили величезну кількість фанери для вікон. А питної води не було, бо росіяни перекрили подачу води із Херсона. Тому нам довелося разом із нашими українськими партнерами створити 80 аварійних станцій водопостачання, де можна бурити та розливати воду, і це, по суті, давало можливість населенню залишатися у місті, інакше людям довелося б покинути цей район. Нам вдалося разом із місцевою владою стабілізувати ситуацію, щоб люди могли там залишатися, вони змогли залишитися там узимку 2022/23 року», розповів Оле Егберг Міккельсен.

Коли це було зроблено, розпочали наступний етап співпраці — це переважно соціальна інфраструктура, школи, гімназії, всі види державних установ. А по-друге, працювали над відновленням підприємств. Вони не хочуть залежати від благодійності, вони хочуть заробляти власні гроші, і одна із проблем полягала в тому, що кредитори, банки та фінансові установи не хотіли давати гроші підприємствам у Миколаєві, бо він близький до лінії фронту.

«Тому нам довелося створити спеціальне вікно у нашому експортно-кредитному та інвестиційному фонді, який може видавати, наприклад, експортні гарантії та кредити навіть компаніям, що знаходяться біля передової. І це спрацювало у Миколаєві. І що цікаво, щойно Данія це зробила, тоді інші кредитори сказали: гаразд, якщо данці це можуть, то й ми зможемо. Таким чином, ми стали піонерами кредитування у зоні бойових дій. Це те, що ми вважаємо важливим не лише для Миколаєва, а й взагалі для всієї України, бо ми дотримуємося думки, що ми не можемо чекати, доки настане мир. Дехто каже: гаразд, реконструкція – це добре, але нам доведеться дочекатися миру. Як тільки настане мир, нам знадобиться велика конференція та великий план. Ми говоримо: ні, ми не можемо на це чекати. Ми маємо розпочати зараз. Україна не може на це чекати. Я думаю, що це урок, здобутий у Миколаєві: правильно починати, допоки війна ще триває, бо це дає надію, що одного дня цей кошмар закінчиться і знайдеться хтось, хто нам допоможе. І це насправді, я думаю, вселило певний оптимізм. Ми бачимо, що люди повертаються до Миколаєва. […] Ми хочемо змінити ситуацію зараз, а не тоді, коли настане мир. Ми закликаємо інші країни та фінансові інститути не чекати, а зробити щось зараз», - каже посол Данії.

За його словами, ризик існує, і, ймовірно, це ризик, який приватні кредитори не можуть взяти на себе самостійно. Суверенним державам доведеться втрутитися, і це те, що зараз робить Данія та закликає зробити інші фінансові інституції.

«Для України важливо, щоб економіка розвивалася, щоб люди залишалися на своїх робочих місцях, щоб вони сплачували податки. Це наша філософія: не чекай, роби це зараз»,- наголошує Оле Егберг Міккельсен.


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: