Мапа порталу

Олександр Сєнкевич розповів, як Миколаїв разом з іноземними партнерами працює над відновленням водопостачання в місті

Найбільша інженерна проблема наразі для Миколаєва — це відсутність питної води. Про це міський голова Олександр Сєнкевич розповів в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

Він нагадав, що з 12 квітня 2022 року, після руйнування росіянами водопроводу з Дніпра, у Миколаєві немає централізованого питного водопостачання. Для того, щоб забезпечити місто будь-якою водою, побудували водопровід і використовують воду з річки Інгулець. Але цю солону воду не можуть очистити до рівня питної, тож вона є технічною.

«Солонувата вода руйнує труби. Щоб уникнути продовження цього процесу, навколо міста зробили близько 100 свердловин, поставили осмотичні установки від наших партнерів. Ми очищуємо воду і надаємо її людям безкоштовно. Таким чином сьогодні містяни забезпечені питною водою, хоч і незручно, що їм треба ходити її набирати», - пояснює мер.

Тож весь цей час місто разом з іноземними партнерами працює над відновленням подачі питної води.

«Системне рішення ми вже відпрацювали з французькою компанією Egis, яка запропонувала концепцію, розробила ТЕО забезпечення водопостачання. Зараз ми працюємо з Мінівідновлення по цьому проєкту. Перший етап реалізації може скласти близько 130 млн євро, а етапів три. Тому потрібно шукати джерела фінансування: і державні кошти, і донорські. Саме тому нам потрібна була міжнародна організація, типу Egis, щоб отримати експертизу, яка була б зрозумілою донорам», - говорить Сєнкевич.


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: